Full Parroquial 24-12-2024

L’Homilia de Mn. Segimon

Homilia MISSA DEL GALL

Avui, aquesta nit, germans i germanes, hem sortit de casa i hem vingut aquí, per a reunir-nos amb la comunitat parroquial, a través de la fosca.

Ens hem aplegat de nit, en aquesta meravellosa nit de Nadal, que si, d’una banda, dona un toc d’encís a la nostra celebració, d’altra banda, ens serveix de paràbola. La nit és imatge d’una altra mena d’obscuritat. Projectem-li la llum de Nadal amb paraules del profeta Jeremies: “Alçat radiant, Jerusalem, que arriba la teva llum i sobre tu clareja com l’alba la glòria del Senyor. Mentre les tenebres embolcallen la terra i fosques nuvolades cobreixen les nacions, sobre teu clareja el Senyor i apareix la seva glòria” (Isaïes 60,1-4).

Enmig nostre s’ha fet present aquesta glòria de Déu que anunciava el profeta. És Jesús, el fill de Maria, l’infant de Betlem. Ell és l’amor, la pau, l’esperança, La pau a la Bíblia és molt més que l’absència de guerra. És plenitud, benestar, seguretat, fraternitat i harmonia entre els homes i dones de tot el món.

No podem oblidar la cara fosca de la vida: la de les desgràcies, les malalties o les privacions materials; la del pecat amb totes les seves misèries morals. Tots hi som dins d’aquesta foscor. La portem enganxada a la pell.

El missatge de Nadal l’hem de projectar sobre la realitat de les nostres vides.

No han estat massa bones, almenys per a tothom, els mesos i els dies que han precedit el Nadal del 2024. No són bones les notícies, les que omplen els diaris i transmeten els informatius de ràdios i televisions.

Hem vist els immigrants que moren a les pasteres sense poder arribar a la terra promesa de l’opulenta Europa. Hem vist els immigrants il·legals dormint al carrer. Hem vist gent de la nostra ciutat trucant a les portes de Càritas per obtenir queviures o roba per vestir-se.

I, com si no passés res, com si no hagués passat res, els nostres carrers ja tornen a estar ben engalanats i comencen a arribar felicitacions, pensem en els regals i planegem vacances, festes, trobades i àpats.

Al cap i a la fi, celebrem Nadal. Però no podem evitar que tornin insistents i obstinades les necessàries preguntes: Per què celebrem Nadal? I en realitat, què celebrem?

Avui ens ha nascut un Salvador, que és el Messies, el Senyor!

Hi ha lloc per a Ell, per Jesús, en el nostre hostal? Ara és l’hora de fer-li lloc!

En tindrà prou el Senyor que ve, amb el pessebre de la parròquia o de casa nostra?

En tindrà prou amb el cant de les Nadales, o amb els carrers il·luminats de les nostres ciutats?

En tindrà prou amb la Missa del Gall o potser amb una almoina als pobres, aquesta vegada més esplèndida que de costum?

El goig de “nasqué de Maria Verge” no ens ha de fer oblidar que “tornarà gloriós a judicar els vius i els morts”, i que a la fi del nostre camí ens demanarà “si l’hem sabut reconèixer en la persona dels més necessitats” (Cf. Vaig tenir fam, set, era a la presó, estava malalt…)

Hem cantat fa uns moments: Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que estima el Senyor” Però, ¿com podem parlar aquest Nadal de l’amor que Déu els té, als milers i milers d’homes, dones i infants que han sobreviscut a les catàstrofes i encara no a les cruels guerres i que s’han quedat sense res, mentre ploren pels seus que han perdut la vida?

¿Com podem parlar de l’amor que Déu els té, als infants maltractats, les dones humiliades, les víctimes de la violència de gènere, als malalts terminals, als avis arraconats? Penso també en tants homes i dones nets de cor… que sempre perden. I en tants malvats… que sempre guanyen.

Betlem, Palestina i tota la terra de Jesús viu encara avui amb murs de separació i enveges terribles, que en comptes de preparar la pau, la fan cada vegada més difícil. Els murs encara ens separen. Tant a Terra Santa com a Europa i el Mediterrani, s’alcen autèntiques muralles que separen comunitats enfrontades. Aquestes barreres teòricament serveixen per evitar més violència, però a la pràctica només fan que perpetuar i agreujar unes diferències ja existents.

Avui, també, a les grans ciutats s’han alçat murs invisibles entre les persones que porten a la incomunicació. És paradoxal que en un món on disposem de tants mitjans de comunicació, hi hagi tantes persones que viuen el drama de la soledat i la incomunicació, sovint acompanyades (Cf. La imatge d’una parella passejant donant-se la mà, però tots dos amb els walkmans a les orelles n’és un trist exemple).

Cal reconèixer que cada vegada són més, però, els que es resisteixen a l’aïllament i estableixen ponts de comunicació entre persones de diverses edats, entre grups socials, entre barris, entre països, entre cultures.

Tan sols podrem dir que s’ha aconseguit la pau quan totes aquestes poblacions i grups de persones siguin capaces de conviure amb normalitat i sense murs.

Els cristians ens volem sumar a aquells que a l’Església i a la resta de la societat, amb tots els homes i dones de bona voluntat, lluny d’aixecar murs, volem dreçar ponts.

Per això, cada any, quan miro el pessebre sento l’angoixa del pessebre vivent de la Palestina d’avui.

I amb tot, obstinadament, passi el que passi, en el nostre àmbit personal, en l’àmbit de la nostra comunitat parroquial o a qualsevol racó del món, continuem confessant amb humilitat: Hem vist l’amor que Déu ens té i hem cregut amb humilitat!

I és que, molt sovint, oblidem l’altra cara de la mateixa realitat. Ja són moltes les persones que estimen i perdonen; són molts els qui s’esforcen per fer un món més just; no es poden ni comptar les persones que preguen i que viuen en comunió amb Déu. Fàcilment oblidem que, des del primer dia, hi ha persones “d’esperit pobre” que viuen al ras, i escolten la Bona Nova; que hi ha pastors que s’acosten a la Cova i troben Josep i Maria amb el Nen a la menjadora. Oblidem que els senzills es meravellen del que els han explicat els pastors.

Celebrem Nadal perquè creiem que, malgrat tot, Déu és amb nosaltres, no com a solució màgica, sinó com a company de camí, que comparteix, solidari, la nostra història, la real, no la fictícia, que plora amb els que ploren, pateix amb els que pateixen i amb els que moren.

Necessitem Nadal, no per fer un parèntesi enganyós. La realitat no canvia de cop i volta, d’un dia a l’altre, sinó per redescobrir l’únic camí que salva el món: el camí de l’amor eficaç, fet servei, tendresa, solidaritat. És el camí que Déu ha triat per a Ell i per nosaltres.

Sant Pau de tot això en treu conclusions en la seva carta a Titus (que hem llegit a la segona lectura): “Ja s’ha revelat l’amor de Déu que vol salvar a tots els homes, i és l’hora de viure en aquest món amb una idea de sobrietat, justícia i veritat.

Cal doncs que ens deixem congregar per Jesús, en una comunitat ben seva, apassionada per fer el bé”.

Jo aquest Nadal, no sabria felicitar-vos, amic i amigues, germans i germanes, sense fer-me’n ressò, ni que sigui amb les pobres i senzilles paraules d’aquesta homilia.

També vull recordar unes paraules de Martin Luther King, del seu discurs en el moment de la recepció del Premi Nobel de la Pau l’any 1964: “No vull fer la predicació única dels qui diuen que els pobres davallaran l’un rere l’altra en el terbolí del militarisme cap a l’infern de la destrucció termonuclear. Jo crec que la veritat i l’amor diran la darrera paraula, que la vida, encara que de vegades sembli vençuda, resta sempre més forta que la mort. Crec també que un dia tota la humanitat reconeixerà que Déu és la font del seu amor. Jo crec que la bondat ens salvarà i que donarà, com a fruit, la pau”.

I amb la Cora Weiss, lluitadora i educadora per la pau, i amb vosaltres, voldria somniar per un món nou, per un món millor. Que en el cor dels homes i dones, regni la pau, que ens estimem tots com germans i germanes, que les guerres es converteixin en festes, que els canons i els míssils es tornin campanes, que amb el seu so, anunciïn des del Nord fins al Sud, des de l’Est fins a l’Oest que tots som germans.

Que “el pa i la sal” arribi a tothom, que finalment sapiguem compartir, tot allò que hem rebut del bon Déu, font de riquesa que no s’esgotarà mai. El Nadal no és l’aniversari d’una data (25 de desembre). Nadal no té sentit si no hi ha una solidaritat efectiva.

Germans i germanes! Voleu somniar amb mi perquè sigui realitat?

Us desitjo de tot cor un Nadal de somnis i farcit de pau!

Mn. Segimon García Ramiro.

LECTURES DE LA MISSA

MISSA DE LA NIT

Lectura primera Is 9,1-6

Ens ha estat donat un fill

Lectura del llibre d’Isaïes

El poble que avançava a les fosques ha vist una gran llum, una llum resplendeix per als qui vivien al país tenebrós. Els heu omplert de goig, d’una alegria immensa; s’alegren davant vostre com la gent a la sega, com fan festa els vencedors quan reparteixen el botí. Heu trossejat el jou que li pesava, la barra que duia a l’espatlla i l’agulló del qui l’arriava; tot ho heu trossejat com al dia de Madian. Les botes dels soldats que marquen el pas i els mantells rebolcats en la sang seran cremats i el foc els devorarà.

Ens ha nascut un noi, ens ha estat donat un fill que porta a l’espatlla la insígnia de príncep. Déu li ha posat aquest nom: Conseller-prodigiós, Déu-heroi, Pare-per-sempre, Príncep-de-pau. Serà immens el principat, la pau no tindrà fi en el tron de David i en el seu regne, fonamentat i sostingut, des d’ara i per sempre, sobre el dret i la justícia. Això és el que farà el zel del Senyor de l’univers.

Salm responsorial 95,1-2a.2b-3.11-12.13 (R. Lc 2,11)

Canteu al Senyor un càntic nou,

canteu al Senyor arreu de la terra,

canteu al Senyor, beneïu el seu nom.

R. Avui ens ha nascut un salvador,

que és el Messies, el Senyor.

Anuncieu de dia en dia que ens ha salvat,

conteu a les nacions la seva glòria,

conteu a tots els pobles els seus prodigis. R.

El cel se n’alegra, la terra hi fa festa,

bramula el mar amb tot el que s’hi mou,

jubilen els camps amb tot el que hi ha,

criden de goig els arbres del bosc. R.

Hem vist que ve el Senyor,

que ve a judicar la terra;

judicarà tot el món amb justícia,

tots els pobles amb la seva veritat. R.

Lectura segona Tt 2,11-14

S’ha manifestat l’amor de Déu, que vol salvar tots els homes

Lectura de la carta de sant Pau a Titus

Estimats: s’ha revelat l’amor de Déu, que vol salvar tots els homes, i ens ensenya que abandonem la impietat i els desigs mundans, per viure en aquest món una vida de sobrietat, de justícia i de pietat, mentre esperem que es compleixi feliçment la nostra esperança, que es manifesti la glòria de Jesucrist, Déu gran i salvador nostre. Ell s’entregà a si mateix per nosaltres, per rescatar-nos de l’esclavatge de les culpes, deixar-nos nets i fer de nosaltres un poble ben seu, apassionat per fer el bé.

Al·leluia Lc 2,10-11

Us anuncio una gran alegria:

Avui ens ha nascut un salvador,

que és el Messies, el Senyor.

Evangeli Lc 2,1-14

Avui us ha nascut un salvador

Lectura de l’evangeli segons sant Lluc

Per aquells dies, sortí un edicte de Cèsar August ordenant que es fes el cens de tot el món romà. Era el primer cens de l’imperi, abans del que es va fer quan Quirini era governador de Síria. Tothom anava a inscriure’s a la població d’on cadascú descendia. També Josep, que era de la casa i la família de David, va pujar des de Natzaret de Galilea a Judea, al poble de David, anomenat Betlem, per inscriure’s amb Maria, la seva esposa, que esperava un fill. Mentre eren allà es van complir els dies i va néixer el seu fill, el primogènit. Ella l’embolcallà i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat lloc a l’hostal.

A la mateixa contrada, vivint al ras, hi havia uns pastors que vetllaven, guardant de nit el seu ramat. Els aparegué un àngel del Senyor, la glòria del Senyor els envoltà de llum, i es van esglaiar. Però l’àngel els va dir: «No tingueu por: us anuncio una nova que portarà a tot el poble una gran alegria: Avui, a la ciutat de David, us ha nascut un salvador, que és el Messies, el Senyor. Les seves senyes són aquestes: trobareu un nen en bolquers, posat en una menjadora».

I una multitud dels exèrcits celestials s’uní llavors mateix a l’àngel, lloant Déu i cantant: «Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que estima el Senyor».

MIRANT EL TEXT

per Josep Mª Solà

RECUPERAR LA DIGNITAT PERDUDA

Comentari a la primera lectura del tercer diumenge d’Advent C

En l’Escriptura jueva, desprès dels tres grans profetes Isaïes, Jeremies i Ezequiel el que nosaltres considerem com els dotze profetes menors formen un sol llibre. Si en aquest conjunt hi afegim el llibre de Daniel considerat durant molt temps com un llibre profètic, tindríem un total de cinc libres profètics: Isaïes, Jeremies, Ezequiel, Daniel i els Dotze profetes que serien la contrapartida als cinc llibres de la Torà, La Llei, el nostre Pentateuc. El nombre de dotze és indiscutiblement un número simbòlic que simbolitza una totalitat; recordem les dotze tribus d’Israel. Fixem-nos que el llibre de Jonàs és més una historieta edificant que no pas un llibre pròpiament profètic però ha estat inserit en el conjunt dels libres profètics per aconseguir la totalitat de dotze.

Tot i que els dotze profetes estan reunits en un sol llibre en l’Escriptura hebrea són obres diferents atribuïdes a autors diferents i no es pot considerar ni interpretar el conjunt dels dotze profetes com si es tractés d’un sol llibre que presentés la unitat d’un sol i únic discurs. Així cal llegir i interpretar cadascun dels dotze profetes per ell mateix independentment dels altres onze.

Entre aquests dotze profetes hi trobem el profeta Sofonies. D’ell en llegim un petit fragment a la primera lectura d’aquest diumenge (So 3,14-18a). Alguns comentaristes, basant-se en la informació que dona el llibre, situen l’activitat del profeta Sofonies en temps del rei Josies (Sf 1,1). El judici profètic contra les classes benestants de Judà fan que Sofonies sigui considerat un precursor de la reforma de Josies i no tan sols impulsor sinó un defensor entusiasmat de la reforma en qüestió. Però altres comentaristes, atenent-se a l’alliberament de Sió de que parla el nostre text (3,14) defensen que l’activitat del profeta s’esdevingué en un temps posterior a la reforma de Josies. Així, segons aquests, l’activitat del profeta s’hauria de situar en el període d’incertesa que es produí desprès de la mort del rei Josies i l’exili. La influència d’Assíria havia caigut, però havia sorgit un nou imperi poderós, el Babiloni, que pressionà sobra Judà fins acabar amb l’exili.

El text que llegim avui és el final feliç d’un conjunt d’amenaces i crides a la conversió que nodreixen pràcticament la totalitat del llibre. Tot just començar, desprès de l’amenaça contra tota la terra, el profeta anuncia un càstig contra Judà i Jerusalem per haver-se allunyat del Senyor practicant la idolatria. Això s’esdevindrà el “dia del Senyor” expressió clàssica de la teologia bíblica, descrit aquí amb gran detall com a dia de tràngol, angoixa, destrucció i ruïna.

Abans no vingui aquell dia, si hom vol escapolir-se’n ha de convertir-se, ha de cercar el Senyor, la bondat, la humilitat i complir els preceptes.

A l’hora de repartir estopa no s’escapa ningú. Les nacions estrangeres seran castigades per haver-se burlat del poble del Senyor, pagaran per la seva arrogància.

Enmig d’aquest panorama desolador i depriment emergeix la resta d’Israel, un poble humil i pobre que s’ha mantingut fidel al Senyor. S’intueix que és gràcies a ell que el Senyor restablirà la vida i la dignitat a Israel, Judà i Jerusalem. És el que llegim a la lectura d’avui.

Sobresurt la presència del Senyor enmig del poble. A diferència dels últims reis de Judà que no han fet res més que portar desgràcies, ara serà el Senyor qui regnarà i això és motiu d’alegria i celebració.

Diumenge tercer d’Advent. 15 de Desembre de 2024

AVISOS

·         A partir d’ ara, cada dijous al vespre, Adoració Eucarística a la Capella del Sagrament de la Basílica de Santa Maria, de 18 a 20, amb Rosari a ¼ de 8.