Full Parroquial 2-3-2025
L’Homilia de Mn. Segimon
Diumenge 2 de març del 2025
Diumenge VIII de durant l’any (Lc 6,39-45)
- ¿“Un cec seria capaç de guiar un altre cec”?
Vivim en un món pluralista. No tot és dolent, evident. Però no tot és bo.
Cal saber discernir per conèixer quins són els valors positius i quins són els negatius. Perquè ens podem equivocar.
Necessitem un bon guia per encertar el camí. L’únic guia autèntic és Jesús. Els altres són o som cecs.
R/ ¿Realment és Jesús, per a nosaltres, “el Camí, la Veritat, i la Vida”?
Per a molta gent, pesa més l’opinió general que la Veritat de l’Evangeli. Ens deixem enganyar?
- ¿Per què, doncs, veus l’estella dintre l’ull del teu germà, i no t’adones de la biga que tens dintre el teu ull?
Solament Jesús és perfecte i ningú més. És aquella dita castellana: “Hombres sin pero no hay dos. Hubo uno y era Dios”.
Déu no es fixa en si som perfectes, sinó en l’esforç que fem per ser-ho. La correcció fraterna és un gran ajut. Però amb una condició: que sigui feta amb amor i amb humilitat.
Un rostre amable, humil, comprensiu, ens ajuda a reconèixer els propis defectes i a intentar canviar.
Una actitud altiva, intolerant, ens tanca a nosaltres mateixos i ens bloqueja. No ens ajuda, ans ens destorba.
Per poder ajudar als altres a millorar, cal reconèixer abans els propis defectes: Així serem de veritat humils i comprensius.
R/ ¿Soc capaç de descobrir la biga que hi ha en el meu ull?
Tant de bo que sabéssim fer revisió de la nostra vida. “Re-visar”: tenir-ne una visió nova, mirar-la amb una nova llum, la de Jesús.
- “Hipòcrita, treu-te primer la biga del teu ull, i llavors t’hi veuràs per poder treure l’estella de l’ull del teu germà”.
Jesús diu una paraula molt dura: “Hipòcrita”.
No pensem que ho diu als altres. M’ho diu a mi i us ho diu a vosaltres cada vegada que critiquem sense amor. Ens som conscients?
Reflexionem-hi!
Mn. Segimon García Ramiro.

LECTURES DE LA MISSA
DIUMENGE VIII DURANT L’ANY / Cicle C
Lectura primera Sir 27,4-7
No facis l’elogi de ningú abans no hagi estat examinat
Lectura del llibre de Jesús, fill de Sira
Sacsegeu el garbell, i quedarà el rebuig: així serà l’escòria de l’home quan serà examinat. L’obra del terrisser ha de superar la prova del forn: així serà provat l’home al moment de donar comptes. El fruit de l’arbre demostra el bon conreu: així, quan l’home doni comptes, es veurà què tenia al cor. No facis l’elogi de ningú abans no hagi estat examinat: és llavors que l’home serà posat a prova.
Salm responsorial 91,2-3.13-14.15-16 (R.: 2a)
És bo de lloar l’Altíssim,
de cantar al vostre nom, Senyor,
de proclamar al matí el vostre amor
i de nit, la vostra fidelitat.
R. És bo de lloar-vos, Senyor.
O bé:
Al·leluia.
Els justos creixeran com les palmeres,
es faran grans com els cedres del Líban;
plantats a la casa del Senyor,
creixeran als atris del nostre Déu. R.
Encara donaran fruit a la vellesa,
continuaran plens d’ufana i de vigor,
per proclamar que el Senyor és recte,
que la meva Roca no coneix la injustícia. R
Lectura segona 1C 15,54-58
Déu ens dona la victòria per Jesucrist, el nostre Senyor
Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint
Germans, quan això que es consumeix es revestirà d’allò que ja no es consumeix, quan aquesta existència mortal es revestirà d’aquella que és immortal, es complirà allò que diu l’Escriptura: «La victòria ha engolit la mort. Oh mort, on és la teva victòria? On és l’agulló que t’incitava?». L’agulló que incitava la mort és el pecat, i el vigor del pecat ve de la Llei. Però, donem gràcies a Déu: ell ens dona la victòria per Jesucrist, el nostre Senyor. Per tant, germans meus estimats, manteniu-vos ferms, incommovibles, sobre aquest fonament; prodigueu-vos cada dia en l’obra del Senyor, segurs que, en el Senyor, el vostre treball no serà en va.
Al·leluia Fl 2,15-16
Vosaltres que porteu la paraula de vida
resplendiu com estrelles en un cel de nit.
Evangeli Lc 6,39-45
La boca parla d’allò que es desborda del seu cor
Lectura de l’evangeli segons sant Lluc
En aquell temps Jesús digué als deixebles aquest proverbi: «Un cec seria capaç de guiar un altre cec? No caurien tots dos dins un clot? No hi ha cap deixeble més instruït que el mestre; només un cop formats, els deixebles arriben a ser com el seu mestre. Per què, doncs, veus la brossa dintre l’ull del teu germà, i no t’adones de la biga que tens dintre el teu ull? Com li pots dir: “Germà, deixa’m, que et trauré aquesta brossa de l’ull”, si tu no veus la biga en el teu? Hipòcrita, treu-te primer la biga del teu ull, i llavors t’hi veuràs per poder treure la brossa de l’ull del teu germà.
No hi ha cap arbre bo que doni fruits dolents, ni cap arbre dolent que doni fruits bons. Cada arbre es coneix pels seus fruits: ningú no cull figues dels cards ni raïms de les bardisses. L’home bo, del tresor de bondat que guarda en el cor, en treu fora la bondat; però l’home dolent, del seu tresor de maldat, en treu el mal. Perquè la seva boca parla d’allò que es desborda del seu cor».
MIRANT EL TEXT
per Josep Mª Solà
TRANSFORMATS
Comentari a la segona lectura del diumenge 8é durant l’any. C
Tot el capítol 15 de la Primera carta de Pau als Corintis està dedicat a parlar de la resurrecció com a resposta a alguns corintis que l’havien qüestionat. A la segona lectura d’aquest diumenge llegim els darrers versets d’aquest capítol ( 1 Co 15, 54-58).
El text comença dient:” I quan aquest ésser corruptible s’haurà revestit d’incorruptibilitat i quan aquesta existència mortal s’haurà revestit d’immortalitat”. A que es refereix aquest “quan”? Els versets anteriors al nostre text s’han referit el toc de trompeta. La primera carta als Tessalonicencs deixa clar que es tracta de la vinguda gloriosa del Senyor que davallarà del cel a la veu de l’arcàngel i al to de la trompeta divina. Llavors els cristians difunts ressuscitaran primer i els supervivents seran enduts enlaire, núvols amunt a l’encontre del Senyor (1Te 4,16-18). Serà en aquest moment quan es produirà la transformació.
Pau ha dit en el verset 50 que l’ésser humà reduït a la seva condició no pot fer seva l’herència del Regne de Déu, llavors és necessari que hi hagi un cos espiritual a fi que l’herència del Regne de Déu sigui possible. Serà en el moment del vinguda gloriosa del Senyor que la transformació serà possible i esdevindrà una realitat.
Fixem-nos que la construcció de les frases està en passiva. És el que es coneix com a “passiu diví”. Prové de la manera d’expressar-se del judaisme que evitava pronunciar i escriure el nom sagrat de Déu; llavors el que feien era redactar la frase en passiva i tothom entenia que el subjecte era Déu per tant serà Déu qui realitzarà la transformació de corruptibilitat en incorruptibilitat i el pas de la mortalitat a la immortalitat.
En aquest passatge Pau rebutja la idea d’una resurrecció a l’estil del que diu el llibre de Daniel: “Molts dels qui dormen a la pols de la terra es desvetllaran, els uns per a la vida eterna, els altres per a l’oprobi” (Dn 12,2). Pau s’adreça a la comunitat de Corint amb el convenciment que “serem semblants a l’home que és al cel” (15,49). No es contempla aquí una resurrecció encaminada al càstig.
En el moment que parla Pau , a més, es produirà una altra cosa: el compliment de l’Escriptura. Al començament del capítol ja ha dit que “Crist ressuscità el tercer dia com deien ja les Escriptures” (v.4). Ara, en acabar la seva explicació sobre la resurrecció introdueix uns versets que són un petit himne triomfal sobre la mort. Quan els cossos dels elegits es converteixin per la transformació en cossos incorruptibles i immortals, l’últim enemic, la mort, haurà estat vençut i així s’haurà acomplert el que diu l’Escriptura.
A semblança de com els rabins usen l’Escriptura, Pau combina una cita del profeta Isaïes (25,8) amb una altra del profeta Osees (13,14)amb la finalitat d’anunciar que la transformació dels elegits és una victòria sobre la mort i que la mort ha perdut el seu poder, és a dir, la capacitat de perjudicar els creients.
Pau recull la imatge del fibló que apareix en el text d’Osees. Igual que una serp privada del seu fibló no pot fer mal ni perjudicar ningú, la mort privada del seu fibló no pot fer mal als qui són de Crist, per això pot parlar de victòria sobre la mort. Pau apunta aquí una relació entre mort, pecat i Llei. És un tema que tractarà àmpliament en el capítol 7 de la carta als Romans (Rm 7,7-25).
La resurrecció de Crist és una victòria sobre la mort; ho dirà també en la carta als Romans (6,9). Ara són els corintis transformats els qui obtindran la victòria sobre la mort.
Diumenge 8é durant l’any. 2 de Març de 2025